Laden..

Sport, bewegen en COVID-19: de belangrijkste vragen

Sport, bewegen en COVID-19: de belangrijkste vragen

Sport, bewegen en COVID-19: de belangrijkste vragen

 “Ik sport veel: kan ik doortrainen?”

Ja, sporten houdt je fit. Er zijn aanwijzingen dat fitte personen minder snel ziek worden en dat de ziekte minder ernstig is wanneer je wél ziek wordt. Het advies is om geen extreme inspanningen te doen, omdat je na de training kortstondig vatbaarder bent voor een infectie. Extreme inspanningen zijn inspanningen op wedstrijdsnelheid of inspanningen die meer dan drie uur duren. Kortom, inspanningen waar je twee dagen of meer van moet herstellen.

“Ik heb symptomen: kan ik sporten?”

Heb je koorts of klachten beneden de nek, zoals spierpijn en slap niet fit gevoel: train dan niet. Heb je alleen klachten boven de nek, zoals een verstopte neus, keelpijn of hoesten: dan kun je trainen. Het advies is om alleen matige intensieve inspanningen te doen, oftewel inspanningen waar je binnen één dag van hersteld bent. Let op: als je symptomen hebt, kun je andere mensen wel besmetten. Dus vermijd contact met andere mensen.

Het kan zijn dat je het Coronavirus hebt, maar het kan ook het griepvirus of een ander virus zijn. De symptomen zijn hetzelfde. Je hoeft alleen de huisarts te bellen wanneer de ademhaling moeilijk wordt of wanneer je steeds zieker wordt. Ga niet zomaar naar de huisarts, maar bel van tevoren.

“Ik sport niet en beweeg weinig: beschermt beweging mij tegen een infectie of de gevolgen hiervan?”

Dat weten we nog niet zeker. Het is in ieder geval niet goed om nog minder te bewegen.Maar alle beschikbare informatie wijst erop dat bewegen beter is dan stilzitten. Bewegen houdt je fit. Er zijn aanwijzingen dat fitte personen minder snel ziek worden en dat de ziekte minder ernstig is wanneer je wél ziek wordt. Let op, dit geldt alleen wanneer je geen extreme inspanningen doet waarvan je twee dagen of meer moet bijkomen.

“Ik heb een chronische ziekte: is bewegen ook goed voor mij?”

Heb je een aandoening zoals diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen of kanker dan ben je vatbaarder voor een infectie. Daarnaast zijn de symptomen vaak meer uitgesproken. Maar alle beschikbare informatie wijst erop dat bewegen het immuunsysteem verbetert. Dit maakt je juist minder vatbaar en de gevolgen zijn minder ernstig. Daarom wordt aanbevolen om te (blijven) bewegen.

“Als beweging goed is, hoeveel moet ik dan bewegen?”

Houd de Nederlandse Beweegrichtlijnen aan. Dat is minimaal 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning. Optimaal is één uur per dag. Daarnaast tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Vanaf 65 jaar wordt ook geadviseerd om balansoefeningen te doen.  

beweegnorm-kenniscentrum.png

“Heeft het zin om nu nog te beginnen met bewegen of sporten?”

Jazeker. De kans is groot dat veel Nederlanders het virus krijgen, maar dit kan nog maanden of langer duren. Dus een groot deel van de bevolking heeft nog maanden de tijd om fitter te worden!

“Kan ik buiten sporten of bewegen?”

Ja. Echter koude lucht kan de vatbaarheid voor infecties verhogen. Wanneer het erg koud is, kun je beginnen met warming-up binnenshuis. Wacht niet te lang met douchen of omkleden na de inspanning. Houd anderhalf meter afstand van andere sporters.

“Het sportevenement waar ik voor trainde is afgelast, hoe moet ik mijn training aanpassen?”

Veel sporters trainden voor bijvoorbeeld een wedstrijd, toernooi, marathon, cyclo of triatlon. De verwachting is dat veel evenementen worden uitgesteld tot na de zomer. Daarnaast zullen alle groepstrainingen de komende maanden waarschijnlijk ook niet mogelijk zijn. Dat maakt de komende twee maanden ideaal voor basistraining. Basistraining bestaat voor 80% uit rustige duurtraining in de vetverbranding en 20% korte hoog intensieve training, bijvoorbeeld intervaltraining. Bekijk het van de positieve kant: met meer basistraining kun je nog fitter worden en beter presteren wanneer de evenementen weer starten. 

 “Zijn er nog andere dingen waar ik op kan letten?”

  • Stoppen met roken! Kijk voor hulp op ikstopnu.nl
  • Vaker handen wassen.
  • Anderhalve meter of meer afstand bewaren.
  • Zorg voor een goede nachtrust van acht uur. Dan ben je minder vatbaar voor infecties.
  • Probeer stress te vermijden. Dan ben je minder vatbaar voor infecties.
  • Eet voldoende groente en fruit. Er zijn aanwijzingen dat je dan minder vatbaar bent voor infecties.

Bron: klik hier

Meer informatie dan Sport, bewegen en COVID-19: de belangrijkste vragen klik hier

Maak een afspraak en kom sporten

Geef een reactie

Afsluiten
Pttwente is een beweeg Studio aan de rand van het mooie dorp Wierden. De Studio beschikt over alle faciliteiten die belangrijk zijn om comfortabel, doeltreffend en professioneel aan sport te doen. Sfeervol is de Studio en niet super groot waardoor je juist kleinschalig kunt trainen als sporter en je snel thuis zult voelen, zodat je discreet en zonder terughoudendheid aan je vitaliteit kunt werken. Met twee prachtige parken en een recreatiepark op kleine afstand en waneer de weersomstandigheden het toelaten, we met een step, te voet of met de mountainbike , heerlijk buiten kunnen trainen. Kortom Personal Training waneer, waar en wat bij jou past.
  • 06 456 345 33
  • hannie@pttwent.nl
  • Handelsweg 2
    7641 AC WIERDEN
  • Openingstijden:
    • Ma tm vrijdag van 08.00 tm 22.00
    • Zaterdag van 08.00 tm 12.00 uur