Laden..

Vitamine D slikken tegen corona: heeft het nut?

Vitamine D slikken tegen corona: heeft het nut?

Vitamine D slikken tegen corona: heeft het nut?

Terwijl er hard gewerkt wordt aan een vaccin tegen corona, worden ook naar alternatieve oplossingen gezocht. Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren denken een oplossing gevonden te hebben in het slikken van vitamine D. Hoe zit dat?

Minder kans op corona

Het is de laatste tijd een hot topic: preventief vitamine D slikken tegen corona. Verschillende professoren, experts en doktoren raden het aan (1). Ze stellen dat het de kans verkleint om een corona-infectie op te lopen en dat bij een eventuele besmetting het ziekteverloop een stuk minder heftig is. 

Vitamine D helpt inderdaad tegen luchtweginfecties (2). Dat is al langer bekend. En de eerste onderzoeken lijken nu ook te concluderen dat preventief vitamine D slikken ook helpt tegen het coronavirus (3).

Beter verloop van de ziekte

Bovendien laat recent wetenschappelijk onderzoek uit Spanje grote verschillen zien tussen patiënten die wel een vitamine D supplement kregen en een andere groep die dit niet kreeg (4). 

Tijdens het onderzoek kregen 50 patiënten een hoge dosis vitamine D. Van deze groep belandde er slechts één op de IC en overleed niemand. De 26 andere patiënten kregen geen vitamine D. Van deze groep belandden er maar liefst dertien op de IC en overleden er twee. Ondanks dat de studiegroep relatief klein was, zijn de resultaten opvallend.

Preventief vitamine D slikken dus?

Door blootgesteld te worden aan zonlicht, maakt het lichaam zelf vitamine D aan. In de winter schijnt de zon in Nederland een stuk minder, waardoor een groot deel van de bevolking last krijgt van een vitamine D tekort. Wanneer we richting de winter gaan, is het dus sowieso aan te raden om vitamine D supplementen te nemen. 

Nu corona heerst, zien experts des te meer reden om dit onder de aandacht te brengen:

Harry Wichers, hoogleraar immunologie aan de Wageningen Universiteit zegt tegen het Parool: “Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het daarom niet slikken?”

Collega-hoogleraar Huub Savelkoul is het met hem eens eens: “Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona. (…) Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.” 

Renate de Jongh, internist-endocrinoloog (expert in hormonen) van het Amsterdam UMC, neemt zelf al dagelijks een extra dosis. “In de wintermaanden zakt ons vitamine D gehalte sowieso al en nu zitten we door de gedeeltelijke lockdown nog meer binnen, dus is het tekort nog wat erger. (…) Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.”

Wat als ik teveel vitamine D binnen krijg?

Voor de Nederlandse bevolking geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D (6). De aanvaardbare bovengrens is 100 microgram per dag. Dat is dus tien keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In de plantaardige vitamine D supplementen van Orangefit zit slechts 25 microgram per capsule. Dit kun je dus veilig elke dag nemen!

Voor een overdosis hoef je eigenlijk sowieso niet bang te zijn. Dit komt in de praktijk maar zelden voor (7).

Bron: Klik hier

Geef een reactie

Afsluiten
Pttwente is een beweeg Studio aan de rand van het mooie dorp Wierden. De Studio beschikt over alle faciliteiten die belangrijk zijn om comfortabel, doeltreffend en professioneel aan sport te doen. Sfeervol is de Studio en niet super groot waardoor je juist kleinschalig kunt trainen als sporter en je snel thuis zult voelen, zodat je discreet en zonder terughoudendheid aan je vitaliteit kunt werken. Met twee prachtige parken en een recreatiepark op kleine afstand en waneer de weersomstandigheden het toelaten, we met een step, te voet of met de mountainbike , heerlijk buiten kunnen trainen. Kortom Personal Training waneer, waar en wat bij jou past.
  • 06 456 345 33
  • hannie@pttwent.nl
  • Handelsweg 2
    7641 AC WIERDEN
  • Openingstijden:
    • Ma tm vrijdag van 08.00 tm 22.00
    • Zaterdag van 08.00 tm 12.00 uur