Laden..

Welke spieren train je precies met de leg press machine?

Welke spieren train je precies met de leg press machine?

Leg press: waarom is dit zo’n goede oefening?

Bij het gebruik van de leg press machine train je puur je benen. Ideaal als jij een blessure hebt aan je bovenlichaam, of wanneer het simpelweg legday is. In principe lijkt de beweging heel erg op een squat, alleen heb je bij deze oefening geen stang in je nek waarmee je hoeft te balanceren. Daarnaast is de leg press ideaal voor beginners. De oefening is simpel en – als je het gewicht laag houdt – niet blessuregevoelig.

Deze spieren train je met de leg press machine

Bij de leg press train je alle (!) spieren in je benen: je dijspieren, hamstrings, bilspieren en je kuiten. Pluspuntje voor de hardlopers onder ons: uit onderzoek over de leg press van International Journal of Sports Physical Therapy blijkt dat je bij de leg press je heupen en knieën strekt, terwijl je je enkels buigt. Dit zorgt voor een krachtigere afzet tijdens het hardlopen.

Zo werkt de leg press machine

Natuurlijk heeft niet elke sportschool dezelfde leg press machine, maar in principe komt de beweging vaak op hetzelfde neer:

 1. Stationeer jezelf in het stoeltje. Zorg dat je goed met je rug tegen de leuning aan zit en zet je voeten op het plateau voor je.
 2. Met het plaatsen van je voeten kun je rekening houden met een paar dingen: hoe hoger je je voeten zet, hoe meer je de nadruk legt op je billen. Zet je je voeten lager, zul je het meer voelen in je quads. Hoe wijder je je voeten zet, hoe meer je de nadruk legt op de binnenkant van je benen. Hoe dichter je voeten bij elkaar staan, hoe meer je het zult voelen aan de buitenkant van je benen. Dit hangt dus helemaal af van jouw trainingsdoel.
 3. Kies een geschikt gewicht en zorg dat je de veiligheidshendel eraf haalt. Laat de plaat rustig naar je toe zakken, zodat jouw knieën naar je romp bewegen. Duw het plateau daarna weg. LET OP! Als je het plateau wegduwt, houd je je knieën lichtjes gebogen. Strek NOOIT je knieën. Je kunt vast het gruwelbeeld voor je zien wat er gebeurt als je knieën het gewicht van de leg press machine niet aan kunnen…

Level up: variatie op de leg press!

Wil jij inspiratie voor een superset? Of heb je zin in wat variatie? Dan presenteren wij: de single leg press. Dit is een variant die je gewoon op de leg press machine kunt uitvoeren. Hierbij gebruik je slechts één been tegelijkertijd, waar je normaal gesproken beide benen gebruikt. Op deze manier kun je beide benen los van elkaar trainen. Vooral in het geval van blessures is dit een verstandige variant. Klaar om gespierde benen te kweken bij PTTwente?!

Geef een reactie

Afsluiten
Pttwente is een beweeg Studio aan de rand van het mooie dorp Wierden. De Studio beschikt over alle faciliteiten die belangrijk zijn om comfortabel, doeltreffend en professioneel aan sport te doen. Sfeervol is de Studio en niet super groot waardoor je juist kleinschalig kunt trainen als sporter en je snel thuis zult voelen, zodat je discreet en zonder terughoudendheid aan je vitaliteit kunt werken. Met twee prachtige parken en een recreatiepark op kleine afstand en waneer de weersomstandigheden het toelaten, we met een step, te voet of met de mountainbike , heerlijk buiten kunnen trainen. Kortom Personal Training waneer, waar en wat bij jou past.
 • 06 456 345 33
 • hannie@pttwent.nl
 • Handelsweg 2
  7641 AC WIERDEN
 • Openingstijden:
  • Ma tm vrijdag van 08.00 tm 22.00
  • Zaterdag van 08.00 tm 12.00 uur