Laden..

12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren

12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren

12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren

We schrijven op onze blog vaak over de voordelen van een gezonde levensstijl. Lekker sporten en gezond eten leidt tot een sterk lichaam en een gezonde geest. Maar wist je dat mediteren en mindfulness ook kan bijdragen? 

Meditatie wordt door veel mensen al snel als iets zweverigs gezien. Van een afstandje ziet het er misschien ook wel zo uit. Toch merken veel beoefenaars al snel een positief effect en maken daarom van mediteren een dagelijkse gewoonte. Onder andere vanwege onderstaande wetenschappelijk bewezen voordelen.

1. Verbeterde concentratie

Meditatie is in de basis eigenlijk heel simpel: telkens wanneer je opmerkt dat je aan het nadenken bent, breng je je aandacht weer terug naar het hier en nu. Zo train je je aandachtsspanne en verbeter je je concentratie. Onderzoek laat zien dat slechts vier sessies al kunnen leiden tot een verbeterde concentratie. 

2. Werkt stressverlagend

Stress is één van de populairste redenen waarom mensen meditatie een kans geven. Het leegmaken van je hoofd werkt ontspannend. 

En hoe! In een onderzoek met 1295 volwassenen werd duidelijk dat meditatie stressverlagend kan werken, zeker bij mensen met veel angstklachten (1). In ander onderzoek werd zelfs een verminderde ontstekingsreactie (veroorzaakt door stress) gemeten (2).

3. Minder last van angst

Het is duidelijk dat stress tot angstproblemen kan leiden (3). Door te mediteren, verlaag je je stressniveau en heb je dus ook minder last van angst. De wetenschap ondersteunt dit ook. Zo laat onderzoek uit 2008 zien dat mindfulness helpt om angststoornissen en paniekaanvallen te verminderen (4).

4. Helpt om beter te slapen

Lig je vaak lang te piekeren in bed waardoor je slecht slaapt? Dan is meditatie echt iets voor jou. Het is natuurlijk niet voor niets dat er online veel slaapmeditaties te vinden zijn. 

In een experiment werden deelnemers in twee groepen ingedeeld. De ene groep deed aan meditatie, de andere groep niet. Na afloop bleek de groep die aan meditatie deed sneller in slaap te vallen en vervolgens ook langer te slapen dan de andere groep (5). 

5. Kan depressie verlichten

Ook bij mensen die lijden aan een depressie kan meditatie wellicht een verzachtende rol spelen. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Eén onderzoek met 3515 deelnemers zag na enkele maanden een lichte verlaging in symptomen van depressie en angst (6). In een andere studie (die maar liefst drie jaar duurde) werden ook de voordelen van meditatie op de lange termijn duidelijk voor mensen met depressie (7).

6. Minder eenzaam

Jezelf minder eenzaam voelen door in je eentje te mediteren? Het klinkt tegenstrijdig, maar lijkt toch echt waar te zijn. In een kort onderzoek van slechts 8 weken, waarbij 40 ouderen tussen de leeftijd van 55 en 85 dertig minuten mindfulness per dag beoefenden, werden verminderde gevoelens van eenzaamheid geregistreerd (8). 

7. Verbetert het geheugen

Door aan je concentratie te werken, werk je automatisch aan het verbeteren van je geheugen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat zelfs mensen met dementie verbetering zien door regelmatig te mediteren (910). 

8. Vergroot medeleven

Sommige vormen van meditatie kunnen je positieve gevoelens vergroten ten opzichte van jezelf én van anderen. De cijfers van maar liefst 22 onderzoeken rondom Kindness-based meditation laten dat duidelijk zien (11).

9. Verzacht chronische pijn

Chronische pijn wordt veelal verlicht door middel van medicatie. Maar meditatie is mogelijk ook een oplossing. Een grote studie keek naar de effecten van meditatie bij 3515 deelnemers. Het ontdekte dat meditatie geassocieerd kan worden met verminderde klachten van chronische pijn (12). Ander onderzoek toont aan dat meditatie chronische pijn kan verzachten bij patiënten met terminale ziektes (13).

10. Bloeddruk verlagen

Door een hoge bloeddruk moet het hart harder werken om bloed rond te pompen in het lichaam. Dit kan op termijn tot hartproblemen leiden. 

Meditatie blijkt een mogelijke oplossing om bloeddruk te verlagen. Onderzoek onder 996 deelnemers wijst dit uit (14). Na het mediteren op een stille mantra was de bloeddruk met gemiddeld 5 punten verlaagd. Vooral bij ouderen met een hogere bloeddruk waren de effecten groot. 

11. Helpt verslaving te overkomen

Door regelmatig te mediteren ontwikkel je een sterke mentale discipline. Deze discipline kan je helpen om van een verslaving af te komen. Tenminste, als we dit onderzoek mogen geloven: 19 herstellende alcoholisten kregen een training in meditatie. Na acht weken waren zij beter geworden in het beheersen van hun verlangen naar alcohol en ervaarden ze minder stress (15).

12. Sterker immuunsysteem

Vooral gezonde voeding en een gezonde darmflora zorgen voor een sterk immuunsysteem. Maar ook meditatie lijkt een bijdrage te kunnen leveren. Onderzoek uit 2016 laat onder andere een verhoogd aantal CD-4-cellen zien na het beoefenen van mindfulness meditatie (16). Deze cellen helpen het immuunsysteem door het verzenden van signalen naar andere cellen om hen te vertellen dat ze infecties moeten vernietigen.

Bron:12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren

Meer tips en informatie zoals 12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren: Klik hier

Geef een reactie

Afsluiten
Pttwente is een beweeg Studio aan de rand van het mooie dorp Wierden. De Studio beschikt over alle faciliteiten die belangrijk zijn om comfortabel, doeltreffend en professioneel aan sport te doen. Sfeervol is de Studio en niet super groot waardoor je juist kleinschalig kunt trainen als sporter en je snel thuis zult voelen, zodat je discreet en zonder terughoudendheid aan je vitaliteit kunt werken. Met twee prachtige parken en een recreatiepark op kleine afstand en waneer de weersomstandigheden het toelaten, we met een step, te voet of met de mountainbike , heerlijk buiten kunnen trainen. Kortom Personal Training waneer, waar en wat bij jou past.
  • 06 456 345 33
  • hannie@pttwent.nl
  • Handelsweg 2
    7641 AC WIERDEN
  • Openingstijden:
    • Ma tm vrijdag van 08.00 tm 22.00
    • Zaterdag van 08.00 tm 12.00 uur